A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0-9

Grup olfactive

Esente parfumuri datura

Grup olfactiv: florale

Datura Genul Datura este o ramura a familiei Solanaceae si se compune din aproximativ 20 de specii, toate fiind extrem de otravitoare. Datura este o specie anuala, cu aspect carnos care poate atinge o inaltime de 0.5 - 1.2 m.

Utilizarea traditionala a speciilor Datura este cunoscuta din diferite parti ale Americii de Nord si de Sud, Africii și Europei.

Datura este o planta extrem de rezistenta:un experiment efectuat pe seminte vechi de 40 de ani a avut ca rezultat germinarea in proportie de 90%.Desi "arborii" Datura (speciile brugmansia)au fost clasificati pe vremuri de botanisti ca apartinand familiei Datura,este in general acceptat faptul ca ei constituie un gen distinct. Alcaloizii parasimpatico-mimetici existenti in mod tipic in alte plante psihoactive din familia Solanaceae-atropina,hiosciamina si scopolamina-sunt prezenti si in diferitele specii de Datura.

Concentratia cea mai mare de alcaloizi se gaseste in radacina.

Exista numeroase relatari despre efectele extrem de puternice si adesea periculoase ale acestor plante.O doza mare poate duce la o stare de intoxicatie ce poate dura zile intregi;exista relatari cum ca efectele au persistat timp de douazeci de zile!

Denumirea generica Datura deriva din cuvantul indian dhatura sau dhattura.In India,Dhat este numele unei otravuri preparate din aceasta planta,iar Dhatureas,numele unei bande criminale care folosea acea otrava pentru a si ameti victimele.

Charles Heiser,botanist specializat in plantele solanacee,relateaza ca Linaeus,cel care a acceptat denumirea,voia totusi sa i gaseasca o radacina latina,oricat de indirecta,si astfel s a hotarat pentru dare ( a da)pe motiv ca planta se administra celor cu potenta redusa.

Planta le era cunoscuta ,de asemenea,grecilor si romanilor. Dioscorides consemneaza cunostintele raspandite despre aceasta planta si proprietatile ei psihoactive cu aproape doua mii de ani in urma.Daca radacina este bauta intr un "dragm"(de la care provine vechea unitate de masura a greutatii numita dragm)de vin,provoaca "fantezii nu tocmai neplacute".

Titlu in engleza: Datura

Parfumuri cu esenta, contin, miros de Datura puteti gasii mai jos.

Parfumuri cu miros de datura

  • 1
datura - esente parfumuri | parfumela.ro © 2019