A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0-9

Grup olfactive

Esente parfumuri capsuna

Grup olfactiv: fructe si legume

Capsuna

Capsunele se numara printre cele mai timpurii fructe care ajung la maturitate in cursul anului (mai-iunie). Ele sunt solicitate pentru consum in stare proaspata, congelata sau prelucrata. In stare proaspata, capsunele contin 5-12% zaharuri, 0,6-1,6% acizi. Sub raportul vitaminei C, capsunele sunt intrecute numai de coacazele negre.

 

Capsunele fac parte din fmailia Rosaceae, subfamilia Rosoideae, genul Fragaria.

Din capsunul de padure provin soiurile europene de capsun, cu fruct mic. Denumirea de capsuni pe care o atribuim soiurilor existente in cultura este improprie; in realitate aceste soiuri sunt fragi cu frcutul mare, provenite din trei specii de fragi americani.

 

Capsunul este o planta de talie redusa (15-40 cm), sub forma compacta sau rara. Se poate cultiva in spatii foarte mici din gradina casei, dar si pre suprafete mari in aer liber, in sere sau solarii. In primul an de viata formeaza o tulpina subterana (rizom) foarte scurta, situata foarte aproape de suprafata solului.. Din partea inferioara a acestei tulpini cresc radacini, iar la partea superioara se gaseste o rozeta de frunze. Pana toamna, in varful tulpinii se formeaza un mugur floral, iar la subsuoara frunzelor in rozeta 1-3 muguri vegetativi. In al doilea an, din mugurul floral apare inflorescenta, iar din mugurii vegetativi laterali cresc lastari scurti de 1-2 cm.

Frunzele capsunului traiesc in medi 60-70 de zile, reinnoindu-se treptat. De accea plantele au intotdeauna frunze verzi , chiar si in timpul iernii sub acoperamantul de zapada.

Inflorescentele apar la 2-4 saptamani de la inceputul cresterii frunzelor, asa incat cand se deshid primele flori, plantele poseda un aparat foliar bogat si normal dezvoltat.

Titlu in engleza: Strawberry

Parfumuri cu esenta, contin, miros de Capsuna puteti gasii mai jos.

Parfumuri cu miros de capsuna

capsuna - esente parfumuri | parfumela.ro © 2019